Mansikka kruunaa kesän!
Mehukkaat, auringon kypsyttämät mansikat ovat kesän odotetuimpia herkkuja. Tilamme tarjoaa mahdollisuuden nauttia näistä kesän kuninkaallisista joko itsepoimien tai suoraan tilamyymälästämme hankittuna. Vierailu tilallamme on täydellinen tapa juhlistaa kesäkauden parhaita makuja!
Tälle sivulle olemme koonneet tietoa mansikasta, tilallamme viljellyistä mansikkalajeista ja mansikoiden itsepoiminnasta. Alla yhteystiedot ennakkovarauksia ja isompia eriä varten, sekä ohjeet isompien ryhmien vierailulle.
Marjojen ennakkovaraukset / tiedustelut
040 938 8769 / 040 510 8179
syrjala(a)syrjalanmarjatila.fi
Tarjouspyynnöt, isommat tuote-erät
syrjala(a)syrjalanmarjatila.fi
Mikäli olet tulossa vierailemaan suurella ryhmällä (esim. retkiseurueet), ilmoitathan tulostanne hieman etukäteen, jotta osaamme varautua hieman ja tarjottavaa riittää kaikille.
Tietoa mansikasta
Mansikat ovat luonnollisesti parhaimmillaan suoraan tuoreena nautittuna; niitä voi nautiskella sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi jälkiruokiin tai puuron, jogurtin ja rahkan joukkoon. Kesällä suurta herkkua on myös luonnollisesti perinteinen mansikkakermakakku, sillä hurmaat vieraasi takuuvarmasti! Monet myös tekevät mansikoista hilloja, mehuja sekä viinejä. Esimerkiksi kylmä mansikkaraparperimehu raikastaa ihanasti kuumana kesäpäivänä.
Pakastamalla mansikoita voit säilöä kesän makuja talteen ja näin nauttia niistä myös sesongin ulkopuolella. Mansikoiden pakastusominaisuuksissa on jonkin verran eroja ja tapoja on monia, rohkeasti voi kuitenkin pakastaa mansikan kuin mansikan. Mansikan rakenne saattaa kuitenkin kärsiä pakastettaessa. Tee pakastus mahdollisimman tuoreena, näin varmistat, että marja ja sen ominaisuudet pysyvät mahdollisimman hyvinä.
Mansikassa on vain vähän energiaa ja se sisältää C-vitamiinia (45,6mg / 100g), B-vitamiineja ja tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita. Mansikassa on myös terveydelle hyödyllisiä flavonoideja ja muita polyfenoleita. Mansikassa on melko paljon myös vatsan terveydelle tärkeitä kuituja (1,9 g / 100g) (Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto).
Mansikkaa säilytetään jääkaapissa +2 – +5 asteessa mahdollisimman vähän aikaa. Lajikekohtaisia eroja on melko paljon siinä, kuinka hyvin marja säilyy hyvänä. Siihen vaikuttaa luonnollisesti myös marjan kylmäketju, mistä on hyvä huolehtia.
Syrjälän Marjatila – hyvän maun asiantuntija!
Meillä panostetaan laatuun; on kunnia-asia, että asiakas saa tilaltamme laadukkaita sekä hyvänmakuisia marjoja ja palaa meille yhä uudelleen. Palvelemme asiakkaita hymyssä suin ja pyrimme täyttämään ja mielellään ylittämään heidän odotuksensa. Teemme jatkuvaa työtä sen eteen, että löytäisimme hyvänmakuisia ja kestäviä avomaakasvatukseen soveltuvia mansikkalajikkeita kasvatettavaksi. Työ on pitkäjänteistä ja erittäin mielenkiintoista!
Marjanpoimijoina meillä on pääosin ukrainalaisia kausityöntekijöitä. Työntekijöinä ukrainalaiset ovat erittäin motivoituneita ja ahkeria. Usein samat poimijat saapuvat vuodesta toiseen tilalle töihin ja tulevat monesti ystävän tai sukulaisen kanssa. He arvostavat tuttua paikkaa ja reiluja työnantajia. Työntekijät majoittuvat tilakeskuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä työsuhteensa ajan.
Työntekijät poimivat marjat vakkoihin, jonka jälkeen ne punnitaan ja pakkaaja jatkaa siitä tarkastaen marjat ja sieltä pyrkien erottelemaan esimerkiksi epähuomiossa poimitut huonommat marjat. Eroteltuja marjoja myymme edullisesti mehumarjaksi. Sääolosuhteet vaikuttavat paljon siihen, millaista marjaa on tarjolla. Mehumarjaa ei välttämättä ole tarjolla lainkaan – kannattaa kysellä!
Otsonivesi kasvinsuojelukäytössä
Tilallamme pyritään minimoimaan marjojen kasvatuksessa kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttö. Tästä syystä näet otsonivesiruiskumme ”Oivan” ajelevan peltoja läpi päivittäin.
Otsonivesi puhdistaa kasvin pinnalle laskeutuneita taudinaiheuttajia sekä tuholaisia ilman, että siitä jää kasviin jäämiä tai että mitään kasville hyödyllistä ja tarpeellista tuhoutuisi. Ilmassa veteen lisätty otsoni haihtuu pian ja jäljelle jää vain puhdas vesi.
Tarkkailemme peltoja päivittäin ja tulokset ovat lupaavia. Olemme kuitenkin valmistautuneet siihen, että tarpeen vaatiessa voimme sadon turvaamiseksi tehostaa kasvinsuojelua käytettävissä olevin kemiallisin tai biologisin keinoin otsoniveden rinnalla.
Tunneliviljely
Keväällä 2024 tilalla aloitettiin mansikan kasvutunneleiden rakentaminen. Ensimmäinen sato uusista tunneleista on odotettavissa heinäkuun 2024 loppupuolella. Tunneliviljely mahdollistaa tilalla pidemmän satokauden ja helpottaa pohjoisen vaihtelevia sääoloja vastaan taistelua. Meille uudessa viljelytavassa on paljon uutta opeteltavaa, mutta olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta.
Tietoa mansikkalajikkeistamme
Alexia
Melko uusi pääsatokauden lajike. Marjat ovat kirkkaanpunaisia, raikkaan makeita ja mehukkaita. Tätä on pieni alue kokeilussa.
Allegro
Melko aikainen lajike. Allegron marjat ovat melko suuria, säännöllisen muotoisia ja maultaan makeita. Voimakaskasvuinen ja terve lajike.
Faith
Myöhäislajike. Marja on kauniin kirkkaan värinen ja kartiomainen. Satoisa ja hyvänmakuinen marja.
Malwina
Myöhäisempi lajike, marjat suuria ja kirkkaanpunaisia. Vuoden sääoloista riippuen välillä erittäin makeaa, mutta helposti maku jää hieman vaisuksi.
Polka
Pääsatokauden tuttu marja. Makea ja hyvänmakuinen perinteinen voimakkaan punainen marja, myös malto on punertavaa. Rakenne kiinteä, mutta pehmenee herkästi lämpimällä säällä.
Salsa
Myöhäisempi lajike, marjat suuria ja kirkkaanpunaisia. Vuoden sääoloista riippuen välillä erittäin makeaa, mutta helposti maku jää hieman vaisuksi.
Verdi
Aikainen pääsatokauden lajike. Syvänpunainen ja kiinteä marja. Kestää hyvin epäedullisia olosuhteita.
Wendy
Melko aikainen pääsatokauden lajike. Kartionmuotoinen, suuri ja kirkkaan punainen marja. Erinomainen maku. Säilyttää kokonsa ja laatunsa läpi satokauden.
Falco
Pääsatokauden melko uusi tulokas. Viljely tilalla aloitetaan v. 2024 sekä avomaalla että kasvutunnelissa. Marjat keskipunaisia, muodoltaan säännöllisiä, kartiomaisia. Maku hyvä ja pinnaltaan kiinteä.
Jenkka
Pääsatokauden herkullinen uutuus, viljely tilalla aloitetaan v. 2024. Tummanpunaiset ja kiiltävät marjat ovat kartiomaisia ja kiinteitä, maultaan mehukkaita ja makeita.
Mansikan itsepoiminta
Tilallamme on itsepoimintamahdollisuus, jonka alkamisesta ja kestosta ilmoitetaan aina erikseen. Välillä voimme joutua pitämään ns. siivouspäiviä tai kypsytyspäiviä välissä, jotta kaikille olisi siistiä ja hyvää poimittavaa riittävästi tarjolla. Ajantasaisen tiedon löydät tilan verkkosivuilta ja Facebookista.
Huomioithan, että parkkimahdollisuus on monesti tien varrella tai muutoin osoitetussa paikassa. Kunnioita peltoja ja piha-alueita ympärilläsi. Jätä auto niin, että mahdollisimman moni muukin mahtuu parkkiin.
Itsepoimintaan saapuessa sinulla olisi hyvä olla oma astia mukana, mutta ”ex tempore – poimijoilla” on mahdollisuus ostaa pienempiä ja isompia ämpäreitä itsepoimintapellon myyntipisteeltä. Itsepoimintapellolle voi mennä suoraan sen aukioloaikana ja siellä onnistuu astioiden ja marjojen punnitus sekä maksu. Maksu tapahtuu käteisellä tai kortilla. Ethän maksa yli 50 euron setelillä. On erittäin tärkeää kuunnella ohjeistus poiminnasta, näin kaikille saadaan mukava kokemus mansikkapellolta.
- Ensin punnitaan keräysastiat
- Aloitetaan poiminta osoitetusta paikasta
- Poimitaan aina järjestyksessä ja kaikki kypsät marjat; ei vaan suurimpia päältä
- Ei tallota eikä katkota kasvustoja
- Jätetään merkkikeppi aina siihen mihin on lopetettu – mikäli koko rivi on valmis, tuodaan keppi penkin päähän ”makaamaan”
- Punnitus ja maksu
Reippaan poiminnan jälkeen maistuu varmasti vielä Riihikahvilan herkut!